Înlocuirea curelei mecanismului de distribuție a gazelor

Înlocuirea curelei mecanismului de distribuție a gazelor

Tulburările în funcționarea unui motor sunt recunoscute imediat de șofer:

  • pornește mai rău
  • funcționează în mod instabil (nu cu toți cilindrii)
  • vibrează,
  • nu rezistă la turații,
  • zvâcnește,
  • nu trage,
  • trage în țeava de eșapament.

Acestea și alte simptome sunt asociate cel mai adesea cu o dereglare a procesului de aprindere – o uzură, întindere sau alunecare a curelei de distribuție (vorbim despre motoare cu transmisie prin curea).

Ce este o curea de distribuție

Funcționarea motoarelor cu ardere internă este asigurată de arderea amestecului combustibil-aer în cilindrii motorului. Amestecul ars este evacuat prin sistemul de evacuare. Amestecul de combustibil ajunge în cilindri de obicei sub formă de suspensie gazoasă, iar produsele arderii sunt eliminate din cilindri printr-un mecanism de distribuție a gazelor (MDG). Acest mecanism asigură funcționarea sincronizată a arborelui(ilor) de distribuție a gazelor (deschiderea-închiderea valvelor chiulasei la un moment dat) cu arborele cotit al motorului și grupul cilindrilor cu piston. În efortul de a reduce consumul de combustibil și emisiile dăunătoare producătorii reduc volumul camerei de ardere, ceea ce a dus la un fenomen neplăcut – în cazul reglării incorecte a supapei pistoanele se ciocnesc unele de altele. Un calcul precis în reglarea fazelor de distribuție a gazelor a permis combinarea funcționării pistoanelor și valvelor. Rotația arborelui cotit a fost sincronizată cu rotația arborilor mecanismului de distribuție prin transmisie cu curea dințată sau lanț. Transmisia prin curea a început să fie utilizată datorită simplității în montare și înlocuire, funcționarea liniștită a motorului și rezistența ridicată la uzură.

De ce să schimbi cureaua de distribuție

Din cele de mai sus devine clar cât de serioase sunt cerințele față de lanțurile și curelele de distribuție. Acestea trebuie să asigure funcționarea neîntreruptă a motorului pentru o lungă perioadă. În timp uzura devine critică și ruperea sau alunecarea cu un dinte sau mai mulți a curelei pot duce la problemele menționate mai sus – pistoanele și supapele se vor întâlni în camera de ardere, ceea ce va duce la deteriorarea unora dintre acestea, a ambelor, ori chiar a chiulasei. La viteze mai mari acest lucru poate fi fatal pentru motor și nu numai. O excepție plăcută au devenit motoarele unde s-au făcut crestături speciale în pistoane, pentru a împiedica pistoanele și supapele să se ciocnească. Pentru a evita sau a reduce la minimum daunele cauzate de aceasta, cureaua de distribuție necesită monitorizare periodică a uzurii și înlocuirea acesteia la timp.

Când trebuie înlocuită cureaua de distribuție

Cureaua de distribuție este înlocuită de specialiștii service-ului nostru în doar câteva ore, însă acest lucru va adăuga peste 50 de mii de kilometri la motor (kilometrajul și frecvența de înlocuire sunt reglementate de uzină).

Vă recomandăm:

  • să verificați periodic starea curelei de distribuție, chiar dacă nu a venit încă timpul să o înlocuiți.
  • dacă ați cumpărat o mașină de mâna a doua, vă recomandăm să înlocuiți neapărat cureaua și dispozitivul (ele) de întindere, chiar dacă vânzătorul vă asigură că  le-a schimbat înainte de vânzare.

Treceți periodic pe la service-ul auto sau verificați în mod independent starea curelei de distribuție și gradul de tensiune al acesteia. Chiar dacă în cazul motorul automobilului dvs. nu este prezent fenomenul menționat, înlocuirea la timp a curelei de distribuție vă va face să evitați totuși situațiile în care vă aflați undeva departe de un service auto, cu un element rupt, pentru că un motor cu cureaua ruptă sau alunecată nu poate funcționa.

Programare Service auto

Programeaza-te la diagnosticare, deservire tehnica sau reparatie a automobilului dumneavoastra.

Sunati acum pe numarul:

(+373) 797 33 555

Adresa:

Moldova, Chisinau, (Posta Veche)
Str. Calea Orheiului 101/2

Orele de lucru:

Luni-Vineri: 09:00-19:00
Sâmbăta: 09:00-15:00
Duminică: Zi liberă

Sau lasati un mesaj si va vom contacta in cel mai scurt timp posibil.